ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

OVACIK

Ovacık, Karabük iline bağlı bir ilçe.
Karabuk
OVACIK İLÇE TARİH
TARİHÇE
Ovacık ve çevresi eski çağlardan beri yerleşim alanı niteliğine sahiptir. Eski çağlardan günümüze Hitit, Lidya, Frig, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıkları ilçe topraklarında izler bırakmıştır.
 

İlçe sınırlarında bulunan eski çağlara ait eserlerin hangi uygarlığa ait olduğu hususunda net bilgiler bulunmamakla birlikte, Bizans ve Osmanlı dönemi daha belirgin olarak öne çıkmaktadır.
 

1850?li yıllarından itibaren Ovacık, Kastamonu Vilayetinin Çankırı Sancağına bağlı Çerkeş Kazasının nahiyesi (bugünkü deyişle bucak) durumundadır. O dönemlerde ilişkin bazı kaynaklarda İlçenin adı 
 

Ovacık yerine ULAK, bazı kaynaklarda ise ŞEHABETTİN ya da ŞEHÜBİDDİN olarak geçmektedir. Cumhuriyetin ilanından 1959 yılına kadar bu durum devam etmiş, 1959 yılında ise idari anlamda 
 

Çerkeş İlçesinden ayrılarak Çankırı İline bağlı ilçe konumuna dönüşmüştür. 1995 yılında Karabük İlinin kurulmasıyla da, Çankırı ilinden ayrılarak Karabük'ün ilçeleri arasında yerini almıştır.
OVACIK İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFYA
 

İlçeye bütün toprakları Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Yüzölçümü 393 km2 dir. İlçe toprakları orta yükseltiye sahip dağ silsileleri üzerinde yer almaktadır. İlçenin genel yükseltisi ortalama 1.000 m. Ye yakındır.
 

 En yüksek nokta olan Kıraçtepenin denizden yüksekliği 1400 m. Ye yakındır. Yükselti kuzeyden güneye doğru artış gösterir: Düzlük alanlar yükseltiler arasındaki vadiler etrafında yer alır buna karşılık ova olarak nitelenebilecek alanlar mevcut değilir.
 

İlçenin başlıca akarsuyu Soğanlı Çay?dır. Soğanlı Çayı, Bolu İlinin Gerede İlçesi sınırlarından doğar, Çerkeş İlçesi sınırlarından geçtikten sonra Bayramören sınırlarını geçerek Çankırı, Kastamonu ve Karabük İli sınırlarının kesiştiği nokta olan Yaylacılar Köyü yakınlarından geçerek Ovacık-Araç sınırını çizer, buradan batıya yönelerek, sırasıyla Anbarözü, Sarılar, Abdullar ve Pürçükören, 
 

Çukur Küçüksu ve Boyalı Köylerinin sınırlarından geçerken aynı zamanda Ovacık-Safranbolu sınırını çizer, Hocaoğlu Köprüsü mevkiinden İlçe sınırlarını terk ederek Safranbolu ve Karabük sınırlarına ulaşır, Karabük il Merkezinin Kayabaşı mevkiinde Araç çayını sağından alarak Filyos nehri adıyla Karadenize dökülür: Soğanlı Çayı Batı Karadeniz Bölümünün sayılı akarsularından olup doğduğu yer ile Karadenize döküldüğü nokta arasındaki uzunluğu 286 km. dir.
 

İlçe sınırlarında bunun dışında irili ufaklı dereler yer alır. İlçenin Küçüksu Köyü Karagöl Mahallesinde bir fazla olmayan bir göl bulunmakta olup, bunun dışında önemli sayılabilecek bir göl mevcut değildir.
OVACIK İLÇE TURİZİM
DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLER-TURİZM
 

Yağışlı iklimin geliştirmiş olduğu orman örtüsü ilçe genelinde yeşil bir görüntünün ağırlığını ortaya koyar. Yükseltinin artmış olduğu güney kesimler aynı zamanda yaylaların da yer aldığı doğal güzellikleri ilçeye kazandırmıştır.
 

Boduroğlu Yaylası yüksekliği, genişliği ve ulaşım imkanının rahatlığı sayesinde en bilinen yayladır. Boduroğlu Yaylasına, İstanbul-Samsun karayolunun İsmetpaşa mevkiinde sapağından yaklaşık yarım saatlik bir mesafededir. Her yıl düzenli olarak yapılan yayla şenlikleri hem iç turizm hem de ilçenin tanınması açısından önemli bir yere sahiptir.
 

Yaklaşık olarak aynı paralel de yer alan Çatak Yaylası da görülmeye değer diğer bir doğal güzelliktir.


Küçüksu Köyü Karagöl mahallesindeki Karagöl ise ilçedeki önemli sayılabilecek tek olmasının yanında çevresindeki yeşil görüntüyle birlikte gezilebilecek yerler arasındadır.
 

Eski çağlardan itibaren yerleşim alanı olan ilçe toprakları tarihi görüntülere de ev sahipliği yapar. Pürçüören Köyü Karakoyunlu mahallesindeki kaya mezarı bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Yöre halkı arasında Karakoyunlu Boğazı olarak bilinen vadinin girişinde bulunan kaya kütlelerine oyulmuş olan bu tarihi yapının eski çağlara ait bir mezar olduğu sanılmaktadır. Aynı mevkiin yaklaşık 500 m. Kuzeyinde Soğanlıçay vadisi yamaçlarındaki kaya silsilesi üzerine oyulmuş bitişik durumda 3 adet kaya mezarı da yer almaktadır: Yine Karakoyunlu mahallesinde tarihi bir cami de mevcuttur.
 

Yeniören Köyü İlyaslar Mahallesi kayabaşı mevkiindeki kaya kütlesi üzerinde yer alan, yöre halkı arasında "Emmen Kayası" olarak bilinen kayalara oyulmuş 2 pencereli kaya odası bulunmaktadır.
 

İlçenin tarihi ve doğal güzellikleri ciddi girişimlerle iç turizme sunulabilecek niteliktedir.
OVACIK İLÇE YEMEKLERİ
 

YEMEKLERİMİZ
Ovacık Yemeklerİ
Ovacık yemek çeşitleri arasında, un çorbası, göce çorbası, keşkek çorbası, malak, yoğurtlu yumurta, çul böreği, bişi, cevizli ekmek, cizleme, un helvası sayılabilir.
 

Yörede daha sonra ihtiyaç olduğunda yazın veya kışın kullanılmak üzere bazı yiyecekler önceden hazırlanır. Bunlar; kuru kıyma, kavurma, yufka, yayım, tarhana, pekmez, salça, sirke, keşkek, hoşaf olarak tüketilen pestil, çeşitli meyve kuruları
 

(elma, armut, ayva, dut vb.), şerbet olarak tüketilen çeşitli meyve ezmeleri(kızılcık, ayva, erik, vişne, kuşburnu vb.), yemeklik olarak kullanılan çeşitli sebze 
 

kuruları( dilme fasulye, kurutulmuş patlıcan, dolma biber, sivri biber, bamya vb.), çeşitli gıda maddelerinden yapılan turşular(biber, domates, lahana, salatalık, vb.) 
 

çeşitli reçel türleri(kızılcık, çilek, vişne, ayva, üzüm vb.). Bunların dışında ilkbahar ve sonbaharda yörede bulunan cincile, kanlıca, ebişke vb. mantar türleri de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katar.
 



Çullu Börek: Yufka açılır, saçta pişirilir. Pişirilen yufkalar ince ince kesildikten sonra, tereyağı ile iyice karıştırılır. Bakır siniye; altına yufka döşenir, kesilmiş olan yufkalar siniye yayılır ve üstü yufka ile örtülür. Ateş korunda kızartılırken tereyağı eklenip iyice kızartılması sağlanır. Genellikle düğün yemeği olarak kullanılır.
 



Yoğurtlu (Katıklı) Yumurta: Kaynamakta olan suya yumurta ve sarımsak bırakılır. Yumurta pişince suyuyla birlikte bir tabak yoğurdun üzerine dökülür. Üzerine eritilip kızartılmış yağ dökülür. Kaynama suyunun az olmasına dikkat edilmelidir.
 

OVACIK İLÇE KÖYLERİ